Kimchi

Tillagning av koreans inlagd vitkål, kallad kimchi.

Ingredienser:

Hårdsaltad krill / (ev lake till islandssill) / (oxbuljong)

Kina salladskål

Salt

Purjolök

Färsk ingefära

Färska skalade vitlökar

Krossad torkad koreansk rödpeppar (kan drygas ut med färsk röd spansk peppar (ev thailändsk, indonesisk, (tumregel mörk grovkrossad köttig framför torr sandfärgad finmalen…) (ev färsk sambal oelek… om det riktigt kniper, men ej tabasco))

Tillvägagångssätt:

Till två salladskålhuvuden:

1 stor purjolök

5 stora vitlöksklyftor

en tumme skalad färsk ingefära

Låter det ligga i salt i en timme, skölj ordentligt

Salta emellan bladen

Ta nu och klyv salladskål på längden, från toppen till roten, så det blir fyra halvor.

Ta försiktigt tag omcentrum, spreta ut blad till solfjäder.

Salt ska hällas mellan bladen (vanligt Jozo).

Använd c:a en tumme finhackad ingefära.

Ta krill (spad, saltlake el. buljong) c:a 1dl (hårdsaltad krill, ta 0.5 dl och spä med vatten), ta bunke i vilket spad, minst 2dl torkad peppar (finhackad spansk peppar utan fröna) (även om man har koreansk hackad, kan man ta spansk lite, bara föra tt de är vackra), ingefära, purjolöken (den vita delen av purjolöken ska vara i ringar, resten (gröna) i lite mindre (2mm-3mm bredd) om ett snitt i purjolöken längs med för halvringar, så blir det bättre.) Finhackad vitlök ochså. Allt hopröres i bunken till en röd pasta.

Det som legat saltat (salladen+saltet) i en timme. Skölj bort saltet. (Med kallt vatten i diskhon. Lägg upp bredvid i diskbänken, så det rinner av, smaka att det är lite salt (det ska inte vara ettersalt, för då går detr inte).

När det runnit av lite gran, vik ihop, då duu håller i rotänden, pressaa lite så det rinner bort mer vatten, skaka lite.

Beräkna pastan och ta c:a 1/4 till varje kåldel. (Använd handskar, för att inte få ont i händerna. Det är arsenik i så det är rätt bra.) Efter att pasta är iunförd mellan bladen, så vik varje salladsmoj från topp till halva, vik ihop så att det blir rätt håll, åt snittytan (toppen mot botten) (Normalt skärm an upp när man serverar, det är lättare att hantera om man skär i 4-5cm breda bitar) Rotdelen kan skivas upp ännu mer när det serveras.)

Det läggs sedan i hink, bra om man packar och trycker ihop lite (Helst en stengodskruka med trälock, vars diameter är mindre än diametern på krukans öppning. Krukan ska hels ha raka väggar, så öppningen är obetydligt vidare än bottenytan (basen). Lägg trälocket direkt på salladskålen. Ta några rena, släta stenar och lägg på locket. (Man kan spara en liten bit bredvit och äta som färskkimchi direkt.)

Salt salladskål är också gott för sig.

Tredje dagen är det kanske bäst. I rumstemperatur blir det klart snabbare. Håller sig mist 2-3 månader.