Svammel om miniräknare

Miniräknare, det är ett ypperligt hjälpmedel. Matematiken blir så förståelig - om den nu höll sig till spelreglerna. Tyvärr är verkligheten inte alls som miniräknaren. På miniräknaren finns det magiska tecknet "lika med", vilket borde ge svaret på alla frågor. Fem plus fem, lika med... Tre gånger tjugo, lika med...
När man sedan tittar i verkliga livet, så lyder uppgiften "Hur många förpackningar blöjor ska man köpa, om lille Olle gör av med en på natten och två på dagen, man själv går och handlar bara en gång i veckan och varje förpackning innehåller 40, om det är Pampers, 45 om det är Libero och uppsugningsförmågan inte är angiven."
(Undrar om kissuppsugningskooficienten ens är påtänkt av miniräknarkonstruktörerna.) Knappast har dagens datorkonstruktörer funderat på att komplettera knappen "Avbryt" med "Kanske", just för att det svaret för människan känns rätt. Det är inte alltid en fråga kan besvaras med ett rakt ja eller nej.
"Älskar du mig?" frågade hon viskande i mitt öra och "självfallet" är givetvis det korrekta svaret, vilket även en miniräknaren borde kunna lista ut. "Är spagettin färdigkokt?" borde också ha endast ett korrekt svar. Men vems spagetti? Är det farfars, vars tänder endast kan förtära spagettigröt?
Varje miniräknare borde utrustas med knappen "Kanske" för att avhjälpa just ovanstående situationer. Vissa moderna miniräknare utrustades förr med funktionen "Tärning", vilken genererade ett slumptal på samma sätt som en tärning. Det fanns sedan idealister som kunde spendera timmar på att med miniräknaren kasta tärning och försöka förutse resultatet. En något mer avancerad variant av detta gissande är upplösningen på filmen Matrix, där hjälten lyckas att utöva hjärnkontroll och styra den datorgenererade världen.
I dagens miniräknare, mobiltelefoner, handdatorer och kalkylatorer borde man införa den slutliga lösningen på väljandets problem. "Hur mår jag?" matar jag glatt in i miniräknaren. "Du mår fint" svarar denna lika glatt. "Vilken dörr ska jag välja för att komma härifrån?" frågar Alice. "Det beror på vart du vill komma." Ett svar värdigt en dator. Ändå borde datorerna ha blivit visare med åren. De har ju ständigt fått samma frågor. Det är dags för de intelligenta miniräknarna:
"Tre gånger tre? Men kära barn, det är femte gången du frågar just denna fråga denna vecka. Du som uppgett att du är 15 år borde kunna räkna ut sådant i huvudet."

2002-01-01/peter freund